Skip to main content
13 Απριλίου 2023

Εξερευνώντας την τέχνη της παρασκευής καφέ: Ένας οδηγός για διαφορετικές τεχνικές και συνταγές από την Magic Bean

13 Απριλίου 2023

Εξερευνώντας την τέχνη της παρασκευής καφέ: Ένας οδηγός για διαφορετικές τεχνικές και συνταγές από την Magic Bean

Στην Magic Bean είμαστε παθιασμένοι με όλα τα είδη καφέ. Πιστεύουμε ότι κάθε φλιτζάνι καφέ πρέπει να είναι μια εξαιρετική εμπειρία και αυτό ξεκινά με τη διαδικασία παρασκευής. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μέθοδοι παρασκευής καφέ, καθεμία με τα δικά της μοναδικά χαρακτηριστικά και γεύσεις. Για τους αρχάριους, μπορεί να είναι δύσκολο να ξέρουν από πού να ξεκινήσουν, αλλά είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε. Σε αυτό το άρθρο, θα αναλύσουμε μερικές από τις πιο δημοφιλείς τεχνικές παρασκευής και θα  σας παρέχουμε μερικές συνταγές που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε και να δοκιμάσετε στο σπίτι.

coffee brewing sketch for blogpost of magic bean kefalonia

 

 

Ας ξεκινήσουμε:

 

  • V60

Το V60 είναι μια δημοφιλής μέθοδος pour-over που χρησιμοποιεί ένα χάρτινο φίλτρο σε σχήμα κώνου για να εξάγει τις γεύσεις του καφέ. Είναι μια ευέλικτη μέθοδος που σας επιτρέπει να ελέγχετε τη ροή του νερού και τον χρόνο, με αποτέλεσμα ένα εξατομικευμένο φλιτζάνι καφέ.

Θα χρειαστείτε:

1 V60v60 φωτο για το άρθρο σχετικά με τις διαφορετικές εκχυλίσεις της magic bean

1 κανάτα γυάλινη

1 χάρτινο φίλτρο

1 χρονόμετρο

Μύλο άλεσης

Ζυγαριά

Βραστήρα

Καφέ (30γρ)

Νερό(500γρ) 94-96°C

 

Grind size: Medium fine

Brew Ratio: 30γρ για 500γρ / 1:16.7

Brew time: 3’30”

 

Συνταγή:

  1. Τοποθετήστε το V60 πάνω στην κανάτα, ύστερα τοποθετήστε το χάρτινο φίλτρο στο V60 και διαβρέξτε το ρίχνοντας λίγο νερό από τον βραστήρα για να ξεπλυθεί το χάρτινο φίλτρο και να ζεσταθούν τα σκεύη. Αδειάστε το νερό.
  2. Τοποθετήστε το σετ (V60+κανάτα) πάνω σε μία ζυγαριά και πάρτε απόβαρο.
  3. Ρίξτε τον καφέ(30γρ) μέσα στο φίλτρο.
  4. Πάρτε απόβαρο.
  5. Ξεκινήστε το χρονόμετρο.
  6. Διαβρέξτε τον καφέ με 60γρ νερό (x2 το βάρος του καφέ).
  7. Σηκώστε το V60 και αναδεύστε το με κυκλικές κινήσεις ώστε να ομογενοποιηθεί το νερό και ο καφές μέσα στο V60.
  8. Στα 30″ ξεκινήστε να ρίχνετε νερό μέσα στο φίλτρο ξεκινώντας από το κέντρο με κυκλικές κινήσεις προς το εξωτερικό, ιδανικά θέλουμε να πετύχουμε να ρίξουμε 240γρ νερού στα επόμενα 30″. Η ζυγαριά μας σε αυτό το στάδιο θα πρέπει να γράφει 300γρ.
  9. Στο 1’15” ξεκίνήστε πάλι να ρίχνετε νερό με τον ίδιο τρόπο. Στοχεύουμε να πετύχουμε 200γρ σε 30″. Η ζυγαριά μας θα πρέπει πλέον να δείχνει 500γρ.
  10. Απαλά αναδεύστε ώστε να διώξετε τον καφέ από τα τοιχώματα.
  11. Επιδιώξτε να τελειώσει η διαδικασία σε 3’30”.
  12. Απολαύστε τον τέλειο καφέ σας!

 

 

  • Clever Dripper

Το Clever Dripper είναι μια σχετικά νέα προσθήκη στον κόσμο της παρασκευής καφέ, αλλά γρήγορα κέρδισε δημοτικότητα μεταξύ των λάτρεις του καφέ. Είναι ένα υβρίδιο μεταξύ ενός pour-over και μιας γαλλικής πρέσας(french press), με ένα χάρτινο φίλτρο που χωρίζει τα υπολείμματα καφέ από το νερό.

Θα χρειαστείτε:

1 clever dripperClever dripper απο Magic Bean

1 κανάτα γυάλινη ή μία κούπα

1 χάρτινο φίλτρο

1 χρονόμετρο

Μύλο άλεσης

Ζυγαριά

Βραστήρα

Καφέ (20γρ)

Νερό(330γρ) 94-96°C

 

Grind size: Medium coarse

Brew Ratio: 20γρ για 330γρ / 1:16.5

Brew time: 3’30”

 

Συνταγή:

  1. Τοποθετήστε το χάρτινο φίλτρο στο clever dripper και διαβρέξτε το ρίχνοντας λίγο νερό από τον βραστήρα για να ξεπλυθεί και να ζεσταθεί το σκεύος. Αδειάστε το νερό.
  2. Τοποθετήστε το clever dripper πάνω στη ζυγαριά.
  3. Ρίξτε τον φρεσκοαλεσμένο καφέ(20γρ) μέσα στο φίλτρο.
  4. Πάρτε απόβαρο.
  5. Ξεκινήστε το χρονόμετρο.
  6. Διαβρέξτε τον καφέ με 40γρ νερό(x2 το βάρος του καφέ) και περιμένετε περίπου 30-40 δευτερόλεπτα.
  7. Συνεχίστε με το υπόλοιπο νερό με κυκλικές κινήσεις από το κέντρο προς την εξωτερική περίμετρο διαβρέχοντας όσο καλύτερα μπορούμε τον καφέ.
  8. Η ζυγαριά πρέπει να δείχνει 330γρ.
  9. Ο συνολικός χρόνος που μένει το νερό σε επαφή με τον καφέ(μαζί με την αναμονή των 30-40 δευτερολέπτων) δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 3:30 λεπτά.
  10. Τοποθετήστε το clever dripper πάνω στην κανάτα ή την κούπα και αφήστε τον καφέ να στραγγίσει από το φίλτρο για άλλο ένα λεπτό
  11. Απολαύστε τον υπέροχο καφέ σας!

 

 

  • French press

Αυτή η κλασική μέθοδος παρασκευής είναι γνωστή εδώ και δεκαετίες. Αυτή η μέθοδος είναι ιδανική για όσους ψάχνουν  ένα γεμάτο σώμα και πλούσια γεύση.

Θα χρειαστείτε:French press καρικατούρα για το άρθρο της Magic bean

1 french press

1 κούπα

1 χρονόμετρο

Μύλο άλεσης

Ζυγαριά

Βραστήρα

Καφέ (30γρ)

Νερό(360γρ) 96-98°C

 

Grind size: coarse

Brew Ratio: 30γρ για 360γρ / 1:12

Brew time: 4’00”

 

Συνταγή:

  1. Βάλτε αρκετό νερό από τον βραστήρα στο french press για να ξεπλυθεί και να ζεσταθεί καλά το σκεύος. Αδειάστε το νερό.
  2. Τοποθετήστε το french press πάνω στη ζυγαριά.
  3. Ρίξτε τον φρεσκοαλεσμένο καφέ(30γρ) μέσα στο french press.
  4. Πάρτε απόβαρο.
  5. Ξεκινήστε το χρονόμετρο.
  6. Διαβρέξτε τον καφέ με 60γρ νερό(x2 το βάρος του καφέ) και περιμένετε περίπου 30-40 δευτερόλεπτα.
  7. Συνεχίστε με το υπόλοιπο νερό ώστε να συμπληρωθούν 360γρ νερού(60γρ στο προηγούμενο βήμα + 300γρ σε αυτό).
  8. Η ζυγαριά πρέπει να δείχνει 360γρ.
  9. Αναδεύστε με ένα ξύλινο stick.
  10. Τοποθετήστε το έμβολο στη θέση του αλλά μην το πιέσετε ακόμα.
  11. Περιμένετε ώστε το χρονόμετρο να δείξει 4’00”.
  12. Πιέστε το έμβολο προς τα κάτω.
  13. Σερβίρετε στην κούπα.
  14. Απολαύστε τον υπέροχο καφέ σας!

 

 

  • Cold brew

Αυτή είναι μία μέθοδος που γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι ιδανική για όσους θέλουν έναν καφέ με απαλό τελείωμα χωρίς τα bitter χαρακτηριστικά που υπάρχουν στους καφέδες που παρασκευάζονται με ζεστό νερό.

Θα χρειαστείτε:

1 cold brew bottle ή εναλλακτικά 1 μπουκάλι άδειο, 1 χάρτινοι φίλτρα, 1 κανάτα

εικόνα σε μορφή sketch που απεικονίζει ένα cold brew για το άρθρο της magic bean με θέμα τις διάφορες τεχνικές παρασκευής καφέ

Μύλο άλεσης

Ζυγαριά

Καφέ (80γρ)

Νερό(800γρ)

 

Grind size: coarse

Brew Ratio: 80γρ για 800γρ / 1:8

Brew time: 12 – 16 h

 

Συνταγή:

Εαν χρησιμοποιείται cold brew bottle ακολουθήστε τα εξής

  1. Ανοίγεται το cold brew bottle και ρίχνετε μέσα τον καφέ(80γρ) μέσα στο ειδικό φίλτρο.
  2. Γεμίζετε το μπουκάλι με νερό(800γρ). Κουνάτε το μπουκάλι ελαφρά.
  3. Το βάζετε στο ψυγείο για 12-16 ώρες.
  4. Το βγάζετε από το ψυγείο και το ανακουνάτε ελαφρά.
  5. Βγάζετε το ειδικό φίλτρο που έχει μέσα τον καφέ.
  6. Σερβίρετε σε ένα ποτήρι old fashion περίπου 60ml καφέ με ένα παγάκι κύβο 60γρ.
  7. Απολαύστε τον υπέροχο καφέ σας!

Εαν χρησιμοποιείται απλό μπουκάλι ακολουθήστε τα εξής

  1. Ρίχνετε τον καφέ μέσα στο μπουκάλι με ένα χωνί.
  2. Προσθέστε το νερό. Κουνήστε το μπουκάλι ελαφρά.
  3. Το βάζετε στο ψυγείο για 12-16 ώρες.
  4. Το βγάζετε από το ψυγείο και το ανακουνάτε ελαφρά.
  5. Φιλτράρετε με ένα χάρτινο φίλτρο μεταγγίζοντας σε μία κανάτα.
  6. Σερβίρετε σε ένα ποτήρι old fashion περίπου 60ml καφέ με ένα παγάκι κύβο 60γρ.
  7. Απολαύστε τον υπέροχο καφέ σας!

*Επειδή αυτή η συνταγή παρασκευάζει έναν πιο “συμπυκνωμένο” καφέ προτείνουμε να περιμένετε 3′ ώστε να αραιώσει λίγο ο καφές με την προσθήκη νερού από το λιώσιμο του πάγου.

 

Αυτές είναι μόνο μερικές βασικές τεχνικές παρασκευής και συνταγές που η ομάδα της Magic Bean σας προτείνει και μπορείτε να τις δοκιμάσετε στο σπίτι. Μη διστάσετε να πειραματιστείτε και να βρείτε τις δικές σας αγαπημένες μεθόδους και συνταγές. Ελπίζουμε ότι αυτός ο οδηγός θα σας βοηθήσει να φτιάξετε νόστιμο και απολαυστικό καφέ κάθε μέρα. Καλή παρασκευή!