Skip to main content
2 Φεβρουαρίου 2023

Μέθοδοι επεξεργασίας του καφέ

2 Φεβρουαρίου 2023

Μέθοδοι επεξεργασίας του καφέ

Καλώς ήλθατε στον κόσμο του καφέ, όπου η γεύση του πρωινού σας φλιτζανιού καθορίζεται από μια σύνθετη και συναρπαστική σειρά διαδικασιών. Στη Magic Bean, είμαστε παθιασμένοι με τον καφέ και δεσμευόμαστε να σας προσφέρουμε τους καφέδες με την καλύτερη γεύση από όλο τον κόσμο. Σε αυτήν την ανάρτηση, θα σας ταξιδέψουμε στις διάφορες μεθόδους επεξεργασίας του καφέ και πώς αυτές επηρεάζουν τη γεύση του φλυτζανιού σας. Πριν αναφερθούμε στις διάφορες μεθόδους επεξεργασίας του καφέ, ας ρίξουμε πρώτα μια πιο προσεκτική ματιά στην ανατομία του “κερασιού” του καφέ.

Διάφοροι μέθοδοι επεξεργασίας του καφέ από τη Magic Bean

Το “κεράσι” καφέ αποτελείται από πολλά στρώματα, καθένα από τα οποία παίζει μοναδικό ρόλο στο συνολικό γευστικό προφίλ του κόκκου. Το πιο εξωτερικό στρώμα είναι το εξωκάρπιο, το οποίο είναι το σκληρό, προστατευτικό δέρμα του κερασιού. Κάτω από αυτό βρίσκεται το μεσοκάρπιο, το οποίο είναι ένα στρώμα από σαρκώδη, ζουμερή σάρκα-πούλπα. Και τέλος, υπάρχει το ενδοκάρπιο, το οποίο περικλείει τους ίδιους τους κόκκους καφέ.
Τα γευστικά χαρακτηριστικά του καφέ επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες, όπως το κλίμα, το έδαφος και το υψόμετρο της περιοχής όπου καλλιεργείται ο καφές, καθώς και από τη συγκεκριμένη ποικιλία φυτών καφέ. Η μέθοδος επεξεργασίας παίζει επίσης καθοριστικό ρόλο στον καθορισμό του τελικού προφίλ γεύσης του κόκκου.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μέθοδοι επεξεργασίας που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή καφέ. Κάθε μία από αυτές τις μεθόδους επηρεάζει τον καφέ με διαφορετικούς τρόπους, με αποτέλεσμα διακριτά γευστικά προφίλ.

Άνθρωποι που συλλέγουν καφέ ώστε να γίνει η επεξεργασία του στη συνέχεια

Η wet process, γνωστή και ως washed , ξεκινά με τον καθαρισμό των “κερασιών” του καφέ. Αυτό γίνεται συνήθως περνώντας τα κεράσια μέσα από μια σειρά καναλιών με νερό, το οποίο βοηθά στην απομάκρυνση τυχόν υπολειμμάτων ή άγουρων κερασιών.

Αφού καθαριστούν τα κεράσια, τοποθετούνται σε δεξαμενές όπου ζυμώνονται για ένα χρονικό διάστημα, συνήθως 12 έως 48 ώρες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η πούλπα (το κολλώδες στρώμα που περιβάλλει τον κόκκο του καφέ) αρχίζει να διασπάται και να διαχωρίζεται από τον κόκκο.

Μετά τη ζύμωση, οι κόκκοι πλένονται ξανά για να απομακρυνθεί τυχόν υπόλειμμα πούλπας..

Αφού πλυθούν, απλώνονται στη συνέχεια για να στεγνώσουν σε αίθρια ή υπερυψωμένα κρεβάτια. Αυτή η διαδικασία στεγνώματος μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Οι wet process καφέδες είναι γνωστοί για την καθαρή και κρυστάλλινη γεύση τους, με ισορροπημένη οξύτητα. Στη Magic Bean σας προτείνουμε να δοκιμάσετε τον Finca El Pilar από τη Γουατεμάλα, ποικιλία catura Typica, ένα υπέροχο παράδειγμα wet process καφέ.

Άνθρωποι που συλλέγουν καφέ ώστε να γίνει η επεξεργασία του στη συνέχεια

Η dry process, γνωστή και ως natural process, είναι μια από τις παλαιότερες μεθόδους παραγωγής καφέ. Οι κόκκοι του καφέ αφήνονται να στεγνώσουν φυσικά στον ήλιο σε υπερυψωμένα κρεβάτια ή αίθρια. Οι κόκκοι περιοδικά αναδεύονται και γυρίζονται για να εξασφαλιστεί ένα ομοιόμορφο στέγνωμα. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει έως και αρκετές εβδομάδες και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες.

Καθώς τα κεράσια στεγνώνουν, τα στρώματα πούλπας αρχίζουν να προσκολλώνται στον σπόρο και τα ζάχαρα από την πούλπα να εισέρχονται στους κόκκους .

Μόλις τα κεράσια φτάσουν στο επιθυμητό επίπεδο ξηρότητας, αφαιρούνται τα εξωτερικά στρώματα για να αποκαλυφθούν οι κόκκοι.

Η μέθοδος ξηρής διαδικασίας είναι γνωστή για την παραγωγή καφέδων με μοναδικές, πολύπλοκες γεύσεις και βαρύ σώμα. Οι καφέδες που παράγονται με τη μέθοδο της ξηρής διαδικασίας περιγράφονται συχνά ότι έχουν φρουτώδεις και κρασιού νότες, με βαθύτερο και πιο πλούσιο γευστικό προφίλ.

Ένας από τους καφέδες μας που παράγεται με τη μέθοδο της ξηρής διαδικασίας είναι ο Yirgacheffe από την Αιθιοπία, ποικιλία: heirloom sun dried. Αυτός ο καφές είναι γνωστός για τις έντονες φρουτώδεις νότες του, με νότες από βερίκοκο, ροδάκινο και μούρα, καθώς και ένα τολμηρό και περίπλοκο σώμα. Ένας άλλος καφές που παράγεται με τη μέθοδο της ξηρής διαδικασίας είναι ο δικός μας Oromia από την Αιθιοπία, ποικιλία: killiani. Αυτός ο καφές είναι γνωστός για τις φρουτώδεις γεύσεις του, με νότες βατόμουρου και μαύρης σταφίδας, καθώς και μεσαίο σώμα και γλυκό φινίρισμα.

Μέθοδοι επεξεργασίας του καφέ

Η semi washed διαδικασία είναι ένα υβρίδιο της υγρής και της ξηρής διαδικασίας. Ξεκινά με το μάζεμα του κερασιού του καφέ, στη συνέχεια περνά από μια μηχανή που αφαιρεί τα εξωτερικά στρώματα του καρπού, συμπεριλαμβανομένου του φλοιού και του μεγαλύτερου μέρους της πούλπας. Στη συνέχεια, οι κόκκοι αφήνονται να στεγνώσουν σε υπερυψωμένα κρεβάτια ή αίθρια. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να ξεκινάει μια διαδικασία ζύμωσης και να στεγνώνει κατά τη διάρκεια αρκετών εβδομάδων.

Η ημι-πλυμένη διαδικασία έχει ως αποτέλεσμα έναν καφέ με μοναδικό γευστικό προφίλ, που συχνά περιγράφεται ότι έχει μια ισορροπία μεταξύ φρούτων και “γης”. Είναι επίσης γνωστό για το δυνατό σώμα και τη χαμηλή οξύτητά του.

Ένας από τους καφέδες μας που επεξεργάζονται με τη μέθοδο ημιπλυμένου είναι ο Finca El Pilar από τη Γουατεμάλα. Αυτός ο καφές καλλιεργείται σε μεγάλα υψόμετρα και παρασκευάζεται από την ποικιλία Caturra Typica. Ο συνδυασμός της ημι-πλυμένης διαδικασίας και του terroir της φάρμας οδηγεί σε ένα φλιτζάνι με πολύπλοκες γεύσεις σοκολάτας, καραμέλας και τροπικών φρούτων.

Μέθοδοι επεξεργασίας του καφέ

Η αναερόβια μέθοδος είναι μια μοναδική και σχετικά νέα διαδικασία στην παραγωγή καφέ, όπου οι κόκκοι ζυμώνονται σε ένα σφραγισμένο και χωρίς οξυγόνο περιβάλλον. Αυτή η διαδικασία επιτρέπει στους κόκκους να αναπτύξουν περίπλοκες και μοναδικές γεύσεις, καθώς η απουσία οξυγόνου ενθαρρύνει την ανάπτυξη ορισμένων βακτηρίων και ζυμομυκήτων. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει από μερικές ημέρες έως αρκετές εβδομάδες, ανάλογα με το επιθυμητό προφίλ γεύσης.

Ένας από τους καφέδες της λίστας μας που χρησιμοποιεί αυτή τη μέθοδο είναι ο «Finca Tobosi» από την Κόστα Ρίκα. Αυτός ο καφές παράγεται χρησιμοποιώντας την ποικιλία Red Bourbon και πλένεται πλήρως πριν ζυμωθεί σε αναερόβιες δεξαμενές για 72 ώρες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα έναν καφέ με περίπλοκο και μοναδικό γευστικό προφίλ, με νότες από τροπικά φρούτα, σοκολάτα και κόκκινο κρασί.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η μέθοδος είναι δύσκολη και επίσης δαπανηρή, αλλά το αποτέλεσμα είναι ένας καφές με μοναδικές και έντονες γεύσεις. Επίσης, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι αυτή η μέθοδος δεν είναι για κάθε καφέ ή κάθε φάρμα καφέ. Εξαρτάται από την ποικιλία και το μικροκλίμα του αγροκτήματος.

Συμπερασματικά, ο κόσμος του καφέ είναι πολύπλοκος και συναρπαστικός, όπου η γεύση του πρωινού φλιτζανιού σας καθορίζεται από έναν συνδυασμό παραγόντων όπως το κλίμα, το έδαφος, το υψόμετρο και η μέθοδος επεξεργασίας. Στη Magic Bean, σας προσφέρουμε καφέδες με την καλύτερη γεύση από όλο τον κόσμο. Είτε προτιμάτε ένα καθαρό και ισορροπημένο φλιτζάνι καφέ με κρυστάλλινη γεύση είτε ένα περίπλοκο και πλούσιο γευστικό προφίλ με νότες φρούτων και κρασιού, έχουμε έναν καφέ για εσάς. Με τη δέσμευσή μας στην ποιότητα και το πάθος για τον καφέ, ελπίζουμε να σας φέρουμε σε ένα ταξίδι ανακάλυψης και απόλαυσης, όπου κάθε γουλιά καφέ είναι μια εμπειρία από μόνη της.